Hledání na těchto stránkách
 , svátek má:
On line uživatelů:
 
 
 
Moje cesty 2007
 
2007 - Itálie
Trasa:  ČR > SRN > Rakousko > Itálie > Rakousko > SRN > ČR
    Naprosto neplánovaná cesta do Itálie... Vlastně jsem se rozhodl jen 4 dny před odjezdem a jen proto, abych odvezl svou kamarádku, takže cesta do Itálie, více méně coby řidič. Ovšem když už jsem jel těch cca 900 km, přece jen jsem se podíval po okolí a zajel pár set kilometrů i do některých ZOO na severu Itálie. K této cestě není moc co napsat, takže snad jen obrázky - pohledy, fotky a pár informací o zoologických zahradách (v sekci o ZOO).
ODKAZY: Fotky ; Mapy
Pohledy - SRN, Rakousko, Itálie
ZOO - Itálie

2007 - Uzbekistán

Trasa: ČR > Rusko > Uzbekistán > Rusko > ČR

    Stejně jako loni jsem i letos absolvoval konferenci EARAZA. Tentokrát však zasněženou Moskvu vystřídal horký Taškent. A naštěstí, na rozdíl od Ruska, bylo v Uzbekistánu více času, takže ta oficiální cesta byla i tak trochu více "turistická", i když... Jak se to vezme. V Rusku byl naprosto volný pohyb, to se o Uzbekistánu říci nedá. Více času, více "výletů", ovšem konference byla též mnohem více "oficiální" - na úrovni delegace a tak byla některá opatření zbytečně přehnaná. Pominu-li záležitosti, které mi přijdou jen komediální a teatrální, ale jinak se mě nedotýkají (např. policejní doprovody s majáčky), pak horší byl fakt, že byla většina přesunů a výletů organizována. Nebylo možné zajet si po vlastní ose do Termezu nebo podobně. Pochopitelně s odůvodněním "z bezpečnostních důvodů"...
     Uzbekistán je nádherná středoasijská země, kam asi sotva někdo sám od sebe zavítá. Málo koho napadne, že právě sem by se mohl zajet podívat. Přesto (nebo právě proto) je to země naprosto úžasná, plná památek starých okolo 2500 let. Vedla tu Velká hedvábná stezka a to fakt, který sem táhne tu hrstku turistů, stejně jako jména někdejších vládců jako byl Ulugbek nebo ještě proslulejší Timur. Na těch třech faktech je de facto postaven běžný turistický ruch země. Krom toho sem ovšem zavítají i ekoturisté nebo lidé, kteří zde zkrátka projíždí, což není až tak výjimečné vzhledem k faktu, že se o Taškentu vždycky říkalo a znovu říká, že je Křižovatkou východu nebo střední Asie. Historická centra (především Samarkand, Buchara a Chiva) jsou k prasknutí plná památek a tak svými nesčetnými medresami připomínají více než Sovětský svaz spíše Indii nebo podobně. Pro Ekoturisty je jistě lákavé podhůří Ťan-Šanu, rozsáhlé stepi, poušť Kizylkum nebo zbytky Aralského jezera nechvalně proslulého díky velkolepým sovětským projektům na pěstování bavlny v Uzbekistánu a Turkmenistánu, kdy byly bezpočtem zavlažovacích kanálů odvodněny a vysušeny takové veletoky jako Amudarja a Syrdarja - jediné velké zdroje vody v Aralském jezeře... Přes veškeré pokusy a rušení kanálů jsou koryta obou řek tak zanešena, že si voda ani neprorazí cestu a tak soudruzi, kteří poroučeli větru, dešti učinili ze čtvrtého největšího jezera světa kaluž, která se stále více ztrácí z map. Určitě musí být velice zajímavé vidět tuhle socialistickou katastrofu z blízka, navštívit rybářské osady, které mají dnes k vodě několik desítek kilometrů. To se mi sice nepoštěstilo, stejně jako Termez - pomezí Uzbekistánu, Afghánistánu, Tádžikistánu a Turkmenistánu ležící právě na Amudarji, ale kromě moderního Taškentu, jsem navštívil též podhůří Ťan-Šanu v okolí říčky Kumuškon, historický Samarkand a především pak nádhernou orientem vonící Bucharu.
ODKAZY: Fotky ; Mapy
Pohledy - ČR, Rusko, Uzbekistán
ZOO - Uzbekistán
Letiště - Praha (PRG), Moskva (SVO), Taškent (TAS), Buchara (BHK)

<<< Předešlá část (2006) Pokračování (2008) >>>

Poslední úprava stránek: 12. března 2011