Hledání na těchto stránkách
 , svátek má:
On line uživatelů:
 
 
 
Moje cesty 2010
 
2011 - Ukrajina - Berďansk

    První letošní cesta vedla (s přestupem ve Vídni) na Ukrajinu k Azovskému moři - do Berďansku. V podstatě těžko mluvit o cestě, byla to spíš taková přátelská návštěva ředitele (a majitele) zdejší zoo. Byla neskutečná zima, přesněji řečeno sice jen okolo -10°C, -15°C, ale burácel tak ukrutný ledový vítr, že ten mráz ještě násobně zvyšoval. Vítr okolo 12 - 15 m/s, tedy zhruba 50 km / h, to už je sakra znát, zvlášť, když není sníh a je holomráz... Dvakrát jsem zmáčknul spoušť foťáku a už jsem měl zmrzlé ruce!!!
    Byla taková zima, že vlastně ani nebylo možné kamkoli zajet, cokoli vidět... Čili těch pár dní se opravdu omezilo jen na zoo, resp. obě zoo tohoto majitele a výstavku exotických zvířat (akvárium - terárium), které je nedaleko. Vše ostatní se odehrálo více méně jen z auta - projížďka města a Berďanské kosy... Bohužel vystoupit se dalo vždycky opravdu jen na chviličku. Specielně na kose to byla škoda. Ukrajina má při pobřeží Azovského moře několik kos. Jsou to v podstatě takové specifické poloostrovy - uzoučké pásy země vybíhající daleko do moře. Často je šířka jen na silnici a několik metrů břehu okolo ní... Na začátku se kosa prudce zužuje, pak je dlouho tenká a na samém konci se mírně rozšiřuje... Proto rusko-ukrajinský název kosa... V češtině sice tento termín také používáme (bez překladu), ale překlad by byl rozhodně rozumnější... Kosa je zavádějící - s kosou nemá nic společného... I když v zimě je tu pořádná kosa, znamená toto slovo ve skutečnosti cop, což vystihuje tvar poloostrova.
    Jinak týden probíhal především u stolu... snídaně přecházela plynule v oběd a ten pak ve večeři... Nejintenzívnější to bylo hned druhý den, kdy byla svolána tisková konference a v přednáškovém sále se stoly prohýbaly - hlavní chod bylo české pečené vepřové koleno. Tiskovky se zůčastnilo množství lidí z mnoha ukrajinských novin, serverů, rádií a televizí - reportáž ještě týž den (a následující 3 dny) proběhla hlavním zpravodajstvím na 16ti ukrajinských televizních stanicích - včetně celorepublikových. Většina novinářů postupně vyklízela pole, zůstávali jen otrlí... Nakonec vlastně jen my - z obou zoo a dva kluci z televize TSN. Jeden měl smůlu v podobě volantu, ovšem ten druhý to hravě dohnal za oba... Cestu 200 km do Záporoží mu nezávidím...

    Tentokrát mám z Ukrajiny opravdu jen pár fotek, ale aspoň to zamrzlé Azovské moře za to stojí....
ODKAZY: Fotky
Pohledy - Rakousko ; Ukrajina
ZOO - Ukrajina
Letiště - Praha (PRG) ; Vídeň Swechat (VIE) ; Doněck (DOK)

2011 - Ukrajina - Nikolaev

    Další cesta teprve proběhne... Opět konference EARAZA - tentokrát v Nikolaevu.

ODKAZY: Fotky
Pohledy - Ukrajina
ZOO - Ukrajina

 

<<< Předešlá část (20010)  

Poslední úprava stránek: 12. března 2011